Evanjelické gymnázium kladie dôraz na štúdium nemčiny a angličtiny

10.06.2013 Prešov

Prešov 10. júna (TASR) – Zriaďovateľ, učitelia i žiaci Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove sú hrdí na svoju históriu, prvoradú pozornosť však škola venuje súčasnosti a dôslednej príprave žiakov pre štúdium na vysokých školách.
"Po znovuobnovení gymnázia školský rok otvárali 1. septembra 1996. Žiaci nastúpili do prvého ročníka štvorročného štúdia aj 1. ročníka osemročného gymnázia. Nebolo to však jednoduché, pretože budova nám vtedy ešte nepatrila a bola v reštitučnom procese, ktorý bol zavŕšený až po 20 rokoch," pripomína riaditeľ gymnázia Marián Damankoš.
Konštatoval, že dnes je gymnázium spolu so základnou a materskou školou súčasťou Evanjelickej spojenej školy. Od začiatku sa gymnázium zameriavalo na štúdium cudzích jazykov.
"Študenti, ktorí študujú na osemročnom gymnáziu, majú nadštandardnú dotáciu nemeckého jazyka, za osem rokov je to približne 1250 hodín, vďaka čomu môžu urobiť certifikát. Ten garantuje Spolková republika Nemecko, ktorá tu má aj svojho nemeckého lektora," povedal riaditeľ.
Dodal, že okrem toho majú samozrejme aj anglický jazyk. V prípade štvorročného gymnázia je zasa angličtina prioritným cudzím jazykom. V spolupráci s Prešovskou univerzitou ponúkajú svojim študentom získať certifikát nahradzujúci maturitnú skúšku aj v tomto jazyku.
Podľa Damankoša prešlo gymnázium od roku 1996 istým vnútorným vývojom a počas celého obdobia si buduje svoj profil.
"Naša škola poskytuje vzdelanie v kresťansko-evanjelickom duchu pre každého, kto má záujem. O tom, že to funguje, svedčí aj to, že viac ako 40 percent žiakov je rôzneho vierovyznania," konštatuje riaditeľ školy.
Súčasťou školského vzdelávacieho plánu gymnázia v obidvoch formách je možnosť vycestovať do zahraničia cez rôzne projekty.
"Máme veľmi dobre vybudovanú sieť kontaktov hlavne v Nemecku, kde je možné vycestovať cez projekt dva- až trikrát do roka. Žiaci sa tam venujú nemeckej kultúre, nemeckej spoločnosti či skúmaniu nemeckej histórie," povedal Damankoš a uviedol, že majú vybudované aj partnerské vzťahy s nemeckými gymnáziami.
V súčasnosti pracujú tiež na rozšírení kontaktov s USA, nakoľko tam majú partnerskú evanjelickú cirkev a uvažujú o tom, že by mohli vďaka spolupráci získať napríklad amerických lektorov.
Evanjelická spojená škola v Prešove sa v súčasnosti skladá z viacerých zložiek. Gymnázium má dnes 280 žiakov vo všetkých ročníkoch, základná škola má 75 žiakov v prvých troch ročníkoch a materskú školu navštevuje 66 detí.
 

Vyberte región